Πρόγραμμα ένταξης από τοπικές αρχές ”Κοινωνίες με Χρώματα” – Νewsletter 7 (22.11.2017)

Διαβάστε τα τελευταία νέα και ενημερωθείτε για την εξέλιξη των δράσεων του Έργου “Κοινωνίες με Χρώματα” που υλοποιούν ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι εταίροι του.

Το Έργο ”Κοινωνίες με Χρώματα” στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών και επιδιώκει να διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή και ένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία.

 

«Νέοι πρεσβευτές κατά του ρατσισμού»:

Η εκπαίδευση πρέπει να μας διδάσκει πως να μην είμαστε ξενοφοβικοί

Το νησί μας περιγράφεται πολύ συχνά ως μια χώρα της πολυπολιτισμικότητας και της πολυσυλλεκτικότητας. Φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που βλέπουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα. Την ίδια ώρα η Κύπρος, που βίωσε την προσφυγιά, και που Κύπριοι βρίσκονται παντού, σε όλες τις γωνιές της γης, ως μετανάστες, είναι και μια κοινωνία που καταγράφει κρούσματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, μια χώρα όπου πολύ συχνά η μη ανοχή της διαφορετικότητας είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ είναι καταλυτικός και αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα διάσκεψης Τύπου και Μαθητικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου έτους της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ‘’Aware’’.

Η εκστρατεία η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υλοποιείται στον τόπο μας.

Μαθητές και μαθήτριες από δεκαεννέα σχολεία της Κύπρου έλαβαν πέρυσι μέρος στην εκστρατεία και τα  σχολεία συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, έλαβαν συνεντεύξεις από μετανάστες και πρόσφυγες, ετοίμασαν βίντεο, έγραψαν ποίηση και σήμερα, στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου, μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες συμμαθητών και συμμαθητριών τους από τη Συρία, τη Σομαλία, το Καμερούν, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Νιγηρία, που βρέθηκαν στο νησί μας ως πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες.

Μέσω των παρουσιάσεων που έγιναν στο Συνεδριακό Κέντρο διαφάνηκε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καταλυτικός στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της διαφορετικότητας, στη διδαχή της ανοχής και στην πάταξη της μισαλλοδοξίας και των προκαταλήψεων που βιώνουν μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα τους.

 

Πολιτισμός και γεύσεις από τις Φιλιππίνες στο Δήμο Στροβόλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γευστικής παράδοσης και πολιτισμού των Φιλιππίνων την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις Σπηλιές Στροβόλου από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι. Στο πλαίσιο αυτής πολλοί Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες ειχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις,  και να αποκτήσουν πιο προσωπικές σχέσεις με ανθρώπους από την ασιατική χώρα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία των Κυπρίων με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων από τις Φιλιππίνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, μέσα από ένα γαστρονομικό και μουσικό ταξίδι που προάγει την αξία της πολυπολιτισμικότητας. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση εδεσμάτων από τα  νησιά, Luzon, Visayas, και Mindanao.

Το ‘’παρών’’ στην όμορφη αυτή γιορτή έδωσαν ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος και πολλοί άλλοι.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ανανεωμένου προγράμματος «Κοινωνίες με Χρώματα» που έχει ως στόχο την ομαλή ένταξη προσφύγων, αιτητών ασύλου και μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα «Κοινωνίες με Χρώματα» υλοποιείται από τον Δήμο Αγλαντζιάς,  με εταίρους τους Δήμους Στροβόλου, την ΑΝΕΛ και την Opinion & Action Services Ltd και σε συνεργασία με τους Δήμους Γερίου και Τσερίου.

 

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης για τους πρόσφυγες στην Κύπρο απο την UNHCR

Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου που ζουν στο νησί εγκαινίασε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο.

Η πλατφόρμα «HELP» επιδιώκει να προσφέρει ολοκληρωμένες, ακριβείς, αντικειμενικές και ενημερωμένες πληροφορίες που είναι ουσιαστικές για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου.

Οι πληροφορίες αφορούν σε θέματα όπως το εθνικό σύστημα ασύλου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα κυβερνητικά προγράμματα και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στους αιτητές ασύλου.

Η πλατφόρμα παρέχει επίσης πληροφορίες για το ρόλο και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο. Οι πληροφορίες είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στην αγγλική γλώσσα, με την προοπτική στο προσεχές μέλλον να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες.

Αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει να προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «HELP» είναι μια ενιαία διαδικτυακή πύλη πληροφόρησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.