Ο Δήμος Αγλαντζιάς διακρίθηκε με το Βραβείο «Κτηριακές Εγκαταστάσεις – Ενεργειακή Απόδοση» για το κτήριο HYBULID, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2022.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, τέλεσε τα 7α Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων.

Η διοργάνωση της απονομής των βραβείων CY GPP AWARDS 2022 πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς διακρίθηκε με το Βραβείο «Κτηριακές Εγκαταστάσεις – Ενεργειακή Απόδοση» για το κτήριο HYBULID, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2022.

Μια από τις βασικές λειτουργίες της αλλαγής της χρήσης του κτιρίου, του παραδοσιακού μπακάλικου, ένα κτήριο διατηρητέο στον πυρήνα της Παλιάς Αγλαντζιάς, είναι ότι αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τον τρόπο ζωής, την κοινωνική οργάνωση, τις πολιτικές συνθήκες και τα προβλήματα της εποχής,

Το ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρώνυμο HYBUILD έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Ορίζοντας. Σε αυτό συμμετείχαν 8 ευρωπαϊκές  χώρες , η Ισπανία Ιταλία Αυστρία Γαλλία Γερμάνια Τσεχία Ελλάδα και Κύπρο Από την Κύπρο συνεργαζόμενοι φορείς ήταν  το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος Αγλαντζιάς

Οι κυριότεροι στόχοι του έργου ήταν :

  • η ανάπτυξη καινοτόμων υβριδικών
  • μονάδων αποθήκευσης η εφαρμογή
  • έξυπνων μικρών δικτύων παράλληλα
  • με υβριδικές μονάδες αποθήκευσης
  • σε υφιστάμενες οικοδομές χαμηλής
  • ενεργειακής κατανάλωσης, η συλλογή
  • μετρήσεων και η ανάλυση αποτελεσμάτων
  • και η ενημέρωση του κοινού
  • για εφαρμογές σύγχρονων μεθόδων
  • εξοικονόμησης ενέργειας

Ταυτόχρονα πρόθεση ήταν να  αποκτήσει το διατηρητέο κτίριο μια νέα κοινωνική διάσταση πέραν από τη λειτουργία του ως Εκθεσιακού Χώρου Σύγχρονων Τεχνολογιών.

Στο πρόγραμμα λειτουργίας του κτιρίου περιλαμβάνεται η διοργάνωση σε τακτική βάση σειράς δράσεων επιστήμης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως εκθέσεις, σεμινάρια, επιστημονικές διαλέξεις, μαθήματα ανοικτά στο κοινό της πόλης αλλά και μαθήματα των σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναζωογόνηση του πυρήνα της Παλιάς Αγλαντζιάς.

Όλες οι δράσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό της πόλης αναδεικνύοντας την πολιτισμική διάσταση του κτιρίου και προβάλλοντας τη τοπική κοινωνία στους νέους επισκέπτες.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Ανδρέας Κωνσταντίνου και η Λειτουργός Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αθηνά Γάννακα, που ήταν και η υπεύθυνη του έργου.