Εκδήλωση προς τιμή Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή το 1974

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, εκδήλωση προς τιμή των Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών, κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς και ομάδα συγχωριανών, συμμαθητών και συμπολεμιστών των τιμώμενων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αναπέμφθηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και τελέστηκε Μνημόσυνο Πεσόντων.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε, εκ μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης. Αναφερόμενος στο βαρύ φόρο τιμής της Αγλαντζιάς είπε: … «Είκοσι δύο Αγλαντζιώτες έπεσαν νεκροί ή χάθηκαν τα ίχνη τους στα μέτωπα των μαχών αγωνιζόμενοι για την τιμή της πατρίδας. Πέντε εξ αυτών, τρεις γυναίκες, ένα τετράχρονο κοριτσάκι και ένας άνδρας πολίτης χάθηκαν τις μέρες εκείνες στην Αγλαντζιά από την τουρκική επιδρομή. Σε όλους αυτούς υποκλινόμαστε σήμερα ως ελάχιστο φόρο τιμής για την προσφορά τους προς την πατρίδα, για τη θυσία τους. Αναλογιζόμαστε το δικό μας χρέος έναντι της ιστορίας και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας, πως δεν θα αποστρατευτούμε ποτέ από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και εθνικής συμβίωσης για όλους τους, νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους»…

Ακολούθως, στο Μνημείο Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών, που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας, τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το  Δήμαρχο, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: …«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες, τους αγνοουμένους και τα θύματα της Αγλαντζιάς κατά την τουρκική εισβολή. Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν χωρίς η θυσία των ηρώων και μαρτύρων μας να δικαιωθεί. Σαράντα τρία χρόνια χωρίς να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει ο δρόμος για την λύτρωση και επανένωση της Κύπρου με μια δίκαιη λύση, μόνιμη και λειτουργική…».

 

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων.