Δήμος Αγλαντζιάς: Να εγκαταλειφθούν οι σκέψεις για μετακίνηση του ΑΞΙΚ

Την έντονη διαφωνία του με την πρόθεση μετακίνησης του ΑΞΙΚ από το ιστορικό του κτήριο στην Αγλαντζιά σε παραλιακό δήμο εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς, το οποίο καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εγκαταλείψουν τις όποιες σκέψεις γίνονται για μετακίνηση του ΑΞΙΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αγλαντζιάς υπενθυμίζει ότι:

  1. Το ΑΞΙΚ ιδρύθηκε το 1971 μετά από σχετική μελέτη ως κοινό σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προγράμματος Αναπτύξεων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Η επιλογή να εδρεύει στη Λευκωσία έγινε με το σκεπτικό ότι θα βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου, παρέχοντας υπηρεσίες στην ευρύτερη τουριστική βιομηχανία του νησιού.
  2. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ μπορούν σήμερα να διακινούνται προς τους τρεις μεγάλους τουριστικούς πόλους του νησιού με την ίδια ευκολία, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο το ΑΞΙΚ κατανέμει τους φοιτητές του σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Ενδεχόμενη μετακίνησή του στην Πάφο θα λειτουργήσει σε βάρος των φοιτητών του και ειδικά των προερχόμενων από την επαρχία Αμμοχώστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 300 φοιτητές του ΑΞΙΚ, οι 160 κατάγονται από τη Λευκωσία με ό,τι αυτό σημαίνει.
  3. Κατά γενική ομολογία, δήμοι οι οποίοι εδρεύουν σε παράλιες περιοχές απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα τον τουρισμό. Επί σειρά ετών η Λευκωσία ήταν ο «φτωχός συγγενής» στην κατανομή των τουριστικών εσόδων, για αυτό και καταβλήθηκε προσπάθεια να μετεξελιχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο και πυρήνα γνώσης.

Υπό το φως των πιο πάνω ο Δήμος Αγλαντζιάς θεωρεί ότι δήμοι που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό, δεν πρέπει να επιχειρήσουν να αποστερήσουν από τους δήμους της ενδοχώρας δυνατότητες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών για μετακίνηση του ΑΞΙΚ, αφού μία τέτοια εξέλιξη που θα επηρεάσει και τη Λευκωσία και τους ίδιους τους φοιτητές.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς σαν μέρος της περιφέρειας έντασης γνώσης της ευρύτερης Λευκωσίας θα αντιδράσει δυναμικά σε όλους όσους ορέγονται τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα και προσπαθούν να τα αφαιρέσουν από το δυναμικό του.

Καλούμε όλους τους οργανωμένους φορείς της ευρύτερης Λευκωσίας (Βουλευτές, λοιπούς Δήμους ΕΒΕΛ κλπ.) σε συστράτευση για να αποφευχθεί ακόμα μια αποψίλωση της πρωτεύουσας.