ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ‘’ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ’’ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της ένταξης προσφύγων και μεταναστών

 

Τη σημαντική συνεισφορά των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, μεταναστών και αιτητών ασύλου που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, ανέδειξαν ο Δήμος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης και οι εταίροι του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την ανανέωση του προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές ‘’Κοινωνίες με Χρώματα’’.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία με ετήσιο προϋπολογισμό 150 χιλιάδες ευρώ. Στόχος είναι η διευκόλυνση της ομαλής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε την ανάγκη της ενεργούς και συστηματικής συμβολής των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία ένταξης για την οικοδόμηση μιας πραγματικά ανεκτικής κοινωνίας.

Ο επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού, αναφέρθηκε στις εντεινόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, εκφράζοντας την πρόθεση των Ταμείων να συμβάλουν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στη διαχείριση των αναγκών που παρουσιάζονται σε θέματα ένταξης.

Η λειτουργός Ενημέρωσης της UNHCR, Αιμιλία Στροβολίδου, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτητές ασύλου από τη Συρία και την επείγουσα ανάγκη ουσιαστικής στήριξης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ακολούθως, οι εταίροι στο πρόγραμμα Δήμαρχοι Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, Δαλίου, Λεόντιος Καλλένος, Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου και Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ αναφέρθηκαν στην εποικοδομητική διαδημοτική συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος έως σήμερα και το θετικό αντίκτυπό του στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Σκαλί Αγλαντζιάς.