Δελτίο Τύπου – Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018)

Το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού, Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού AEICineFest 2018

Το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού, Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018) διοργανώνεται από την Εταιρεία Παραγωγής και Διανομής Ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ μαζί με το Δήμο Αγλαντζιάς και τη στήριξη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Θα είναι μια γιορτή πολιτισμού που θα κρατήσει πέντε μέρες, από τις 19 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου, στο πολιτιστικό Κέντρο «το σκαλί».

Στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018)  θα προβληθούν 27 ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, τα περισσότερα εκ των οποίων θα προβληθούν για πρώτη φορά.  Εκτός από τα κυπριακά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Επίσης θα προβληθούν 5 δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν μαθητές Λυκείων που ανήκουν στο Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO, και έτυχαν εκπαίδευσης από την ομάδα της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ που διοοργανώνει το Φεστιβάλ.

Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ MISSING FETINE της Τουρκοκύπριας σκηνοθέτιδας Yeliz Shukri, που αναφέρεται στην ιστορία εκατοντάδων νεαρών νυφών της Κύπρου από την Τ/Κ κοινότητα, οι οποίες παντρεύτηκαν Παλαιστίνιους και έφυγαν από το νησί, χωρίς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να επανασυνδεθούν με τους συγγενείς τους.  Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει με ταυτόχρονη προβολή υπερτίτλων στην Ελληνική και Τουρκική γλώσσα, και η σκηνοθέτιδα θα είναι παρούσα για να συνομιλήσει με το κοινό.

Κατά τις πέντε ημέρες του Φεστιβάλ, οι προβολές  θα ξεκινούν από τις 5 το απόγευμα μέχρι και 10 το βράδυ. Οι απογευματινές προβολές θα διεξάγονται στις Σπηλιές ενώ οι βραδινές στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρο «το σκαλί».  Οι  κινηματογραφικές προβολές θα πλαισιώνονται από ποικίλες δράσεις που στοχεύουν να εμπλουτίσουν το διάλογο γύρω από ζητήματα ιστορικού, αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος.

Κατά την πρωινή ζώνη θα γίνονται ξεναγήσεις σε μουσεία στη Λευκωσία,  διαλέξεις και παρουσιάσεις σε θέματα αρχαιολογίας, εθνογραφίας και κινηματογράφου. Το απόγευμα, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, θα διεξαχθούν ειδικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικού με θέματα γύρω από το θέατρο, τη μουσική και τις τέχνες.  Στα πλαίσια του  Φεστιβάλ θα στηθεί και η φωτογραφική έκθεση «Ο Άνθρωπος Μέσα στο Χρόνο και τον Τόπο» που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου (μετά από Παγκύπριο Διαγωνισμό).

Κάθε βράδυ στο χώρο του Αμφιθεάτρου το πρόγραμμα θα κλείνει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από κυπριακά σχήματα.

Οι διοργανωτές του 1ο Διεθνούς φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (AEI – CineFest 2018)  προσδοκούν ότι θα μπορέσει να προσφέρει στιγμές συγκίνησης, να ξυπνήσει μνήμες, να βγάλει από την αφάνεια άγνωστες ιστορικές πτυχές, αλλά κυρίως να επικοινωνήσει στους θεατές τη σημασία της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομίας στη διαμόρφωση του καθενός από μας ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε είτε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Στάυρο Παπαγεωργίου στο 99694407 ή στην ηλεκτρ. διεύθυνση: [email protected] είτε με την Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου Αγλαντζιάς στο τηλ. 22462239, 22462058, ηλεκτρ. διεύθυνση: [email protected]