Δελτίο Τύπου-17ο AglanJazz 2022 Κρατάει ζωντανό το πάθος για τη jazz!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Τζαζ μουσικής, το AglanJazz, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Αγλαντζιάς, για 17η χρονιά, στις 6 και 7 Ιουλίου.  Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο όσο και στην Ανοικτή Πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου «το σκαλί».  Το line-up ήταν και φέτος πλούσιο και δυνατό, με τη συμμετοχή σχημάτων και μουσικών από Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο και Λουξεμβούργο.

Το Φεστιβάλ άνοιξε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο Έλληνας πιανίστας και συνθέτης Στάθης Άννινος, ο οποίος, μέσα από τον πλούσιο ήχο ενός πιάνου, και με αφορμή πρωτότυπες συνθέσεις και αγαπημένες του μουσικές, από διαφορετικά μουσικά ρεύματα, δημιουργεί ένα πρόγραμμα γεμάτο από συγγένειες και αντιθέσεις, αναδεικνύοντας, την πολύπλευρη μουσική του ιδιοσυγκρασία.  Τη συμμετοχή του Στάθη Άννινου στήριξε η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο. 

Στη συνέχεια το AglanJazz φιλοξένησε το Κυπριακό Σχήμα Ermis Michail Electric World, το οποίο παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακής μουσικής από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, δημιουργώντας μία ατμοσφαιρική, έντονη και γεμάτη ενέργεια διάθεση.

Tο Βιενέζικο κουαρτέτο Sketchbook, το οποίο φιλοξενήθηκε με τη στήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας, έκλεισε το πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς.  Οι τέσσερις νεαροί μουσικοί, με κοινό ενδιαφέρον για τους σύγχρονους δημιουργικούς αυτοσχέδιους ήχους, προσέγγισαν τη τζαζ από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως μετά-ροκ.  Η ανορθόδοξη ενορχήστρωση και οι περίτεχνες συνθέσεις, σε συνδυασμό με το πάθος και τον ενθουσιασμό είχαν ως αποτέλεσμα ένα φρέσκο, νεανικό και παλλόμενο ήχο. 

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 7 Ιουλίου άνοιξε το Γαλλικό Τρίο του Nathan Mollet.  Το Τρίο στήριξε το Γαλλικό Ινστιτούτο ΚύπρουΟ νεαρός πιανίστας Nathan, με μια φρεσκάδα και φαινομενικά απλή προσέγγιση, σε συνδυασμό με σοβαρές τεχνικές δεξιότητες, εξερεύνησε διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, αποκαλύπτοντας ένα απαιτητικό όραμα για την τζαζ, τόσο ρυθμικά όσο και αρμονικά. 

Το εξαιρετικό Τρίο Dock In Absolute από το Λουξεμβούργο φιλοξενήθηκε για ακόμη μια φορά στη σκηνή του AglanJazz.  Το Τρίο συνδύασε διαφορετικά στυλ προοδευτικής τζαζ, κλασικής και ροκ μουσικής, εκτελώντας τις συνθέσεις του πιανίστα, σε ύφος που ήταν ποικιλόμορφο, έντονο και πλούσιο σε ανατροπές, μετατρέποντας τη μουσική τους από λυρική σε ασυγκράτητη, από άγρια σε χαριτωμένη, από βιρτουόζικη και κρυστάλλινη σε διεκδικητική και δραματική, από μαλακή και χαμηλών τόνων σε αεράτη και διαχυτική. 

Το Φεστιβάλ έκλεισε το εξαιρετικό κυπριακό Τρίο του Οδυσσέα Τουμάζου.  Το έργο του έχει χαρακτηριστεί «πραγματικά αυθεντικό και ισχυρό, με προσωπικό ήχο μέσα σε ένα καθαρά τρίο κιθάρας». Οι συνθέσεις αποτέλεσαν μια μοναδική μουσική τροφοδότηση, ικανή να τροφοδοτεί ακροατήρια με ποικίλες μουσικές προτιμήσεις.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς που συνέβαλαν στη διοργάνωση του 17ου AglanJazz: την ΕΤΑΠ Λευκωσίας, τις Πρεσβείες της Αυστρίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου και τη CYTA, καθώς επίσης και τους Χορηγούς Επικοινωνίας που είναι η εφημερίδα ο φιλελεύθερος και το Active 107.4 και τους Υποστηρικτές ΚΕΟ και Ξενοδοχείο Centrum.  

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προσφέρθηκαν φαγητά και ποτά προς πώληση.

www.aglanjazz.com