Δελτίο Τύπου – Εκδήλωση προς τιμή Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή το 1974

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, εκδήλωση προς τιμή των Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών, κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς και ομάδα συγχωριανών, συμμαθητών και συμπολεμιστών των τιμώμενων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τελέστηκε Μνημόσυνο Πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο  Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Ακολούθως τελέστηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, Αγνοουμένων και Θυμάτων Αγλαντζιωτών κατά την τουρκική εισβολή το 1974, από τον Υπουργό Άμυνας, το Δήμαρχο Αγλαντζιάς και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη.

Τελέστηκε τρισάγιο και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το  Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για «Μία εκδήλωση, ελάχιστης τιμής των παιδιών της Αγλαντζιάς που έγραψαν την δική τους ιστορία για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ήταν μία υποχρέωση προς τις οικογένειες τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία της πόλης μας, ώστε να γνωρίζουν οι γενιές που ακολούθησαν , αλλά και οι επόμενες γενιές ότι η μικρή τότε Αγλαντζιά των 5.000 κατοίκων είχε τη δική της συμβολή στους αγώνες του τόπου μας».

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων.

Στρατιωτικό Άγημα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απέδιδαν τιμές.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Χορωδία του Δήμου Αγλαντζιάς υπό τη διεύθυνση της κας Γλυκερίας Ανδρέου.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς, επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Άμυνας, στα Σώματα της Εθνικής Φρουράς, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, τους εθελοντές συγχωριανούς, φίλους και συμμαθητές των τιμώμενων, καθώς και τις Υπηρεσίες του Δήμου, που όλοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.