Το Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» είναι το πλέον δυναμικό έργο, και καμάρι, του Δήμου και η βασική υποδομή για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αγλαντζιάς. Αποτελεί την πολιτιστική ταυτότητα της Αγλαντζιάς και σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Πέτυχε τον σκοπό και την αποστολή του που είναι η ποιοτική πολιτιστική προσφορά προς τους δημότες, η αναβίωση της Παλιάς Αγλαντζιάς και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη βαθμιδωτή μορφολογική διάρθρωση του εδάφους της περιοχής, όλες οι λειτουργίες του κέντρου -υπαίθρια πλατεία, αμφιθέατρο, “Σπηλιές”, εκθεσιακός χώρος, εστιατόριο, μπαράκι, εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Παναγίας, παλιό κοιμητήριο Αγλαντζιάς, χώρος στάθμευσης- είναι ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον, προσαρμοσμένες σε βαθμιδωτά επίπεδα, με επίκεντρο την καρδιά του συγκροτήματος, την υπαίθρια πλατεία.

Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μορφολογία του φυσικού υλικού των σπηλιών αμιγή, διατηρώντας τη φυσική τους κατάσταση, χωρίς πολλές επεμβάσεις, χρησιμοποιώντας λιτά υλικά όπως μπετόν, τερακότα, και γυμνό γυαλί. Η τεχνητή εισαγωγή νερού στις σπηλιές προσθέτει μεταφυσική αίσθηση στο χώρο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξένησε από τη μέρα λειτουργίας του (1992) αρκετές αξιόλογες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με αξιόλογα ντόπια και ξένα σχήματα, θεατρικά σχήματα, ομαδικές εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου και πολλά άλλα.

Είναι ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο:

  • 1ο Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία Αξιόλογου ΑρχιτεκτονικούΈργου, 1995
  • Περιελήφθη στη Μικρή Λίστα Παγκόσμιων Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο RICS, 2000
  • Διάκριση στην 7η Παγκόσμια Τριενάλλε Αρχιτεκτονικής, Σόφια, 1994

Είναι έργο των Αρχιτεκτόνων Ι. Ιωακείμ και Α. Λοϊζά, ύστερα από Παγκύπριο Ανοικτό Διαγωνισμό.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αλέξης Γαλανός, επί Δημαρχίας Αντρέα Πέτρου, στις 25 Σεπτεμβρίου 1992. 

Πλατεία (800 τ.μ.): με απρόσκοπτη θέα προς τον Πενταδάκτυλο, προσφέρεται για ανοικτές υπαίθριες εκθέσεις, θέατρο, περίπατο και αναψυχή. 

DSC02441

Χώρος “Σπηλιές” (335 τ.μ.): Με σεβασμό στο περιβάλλον διαμορφώθηκε ένας πρωτότυπος και άνετος χώρος για να φιλοξενήσει: διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια κ.α. Διαθέτει κλιματισμό και εξαερισμό, κατάλληλο φωτισμό, επίπλωση και ειδική κτιστή εξέδρα. Με τα καθίσματα σε διάταξη θεάτρου η χωρητικότητα του είναι γύρω στα 120 άτομα. 

Εκθεσιακός χώρος (225 τ.μ.): Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις Σπηλιές και αποτελεί φυσική προέκταση του αμφιθεάτρου προς τις Σπηλιές και αντίστροφα. Άρτια εξοπλισμένος, είναι κατάλληλος για περιοδικές εκθέσεις. 

Αμφιθέατρο: Αξιοποιώντας την μορφολογία του εδάφους, μέρος του θεάτρου είναι από φυσικό βράχο. Ο σχεδιασμός του εγγυάται την ικανοποίηση του επισκέπτη με τη θέα και ακουστική, με τα σύγχρονα καμαρίνια και τον εξειδικευμένο φωτισμό. Είναι χωρητικότητας 1,200 θεατών. 

Χώροι στάθμευσης: Τρείς χώροι στάθμευσης εγγυόνται την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ο κύριος χώρος στάθμευσης βρίσκεται στα βορειοανατολικά του “Σκαλί” και οι δύο βοηθητικοί βρίσκονται ο ένας στην Παλιά Αγλαντζιά και ο άλλος στην περιοχή Πλατύ, δίπλα από τον συνοικισμό.

Πίνακες Χρεώσεων στο Σκαλί

Χρήσεις
Εμπορικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρα κ.α.) με είσοδο άνω τον 10 ευρώ 850
Τοπικά σχήματα με είσοδο μέχρι 10ευρώ & Φιλανθρωπικά Ιδρύματα 600
Οργανωμένα, μη κερδοσκοπικά, Σύνολα (εντός δημοτικών ορίων) σχολεία, σωματεία 250
Οργανωμένα Σύνολα (εκτός δημοτικών ορίων): σχολεία, σωματεία 600
Πρόβα (νυκτερινή) 2/3 του ενοικίου
  • Στις πιο πάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., οι Υπηρεσίες Τροχονόμου και Ασφάλειας.
  • Ο Φόρος Θεάματος ανέρχεται στο 5% επί των εισιτηρίων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:

Πολιτιστική Υπηρεσία τηλ. 22462233