ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΤΟ ΣΚΑΛΙ”

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» είναι το πλέον δυναμικό έργο, και καμάρι, του Δήμου και η βασική υποδομή για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αγλαντζιάς. Αποτελεί την πολιτιστική ταυτότητα της Αγλαντζιάς και σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Πέτυχε τον σκοπό και την αποστολή του που είναι η ποιοτική πολιτιστική προσφορά προς τους δημότες, η αναβίωση της Παλιάς Αγλαντζιάς και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη βαθμιδωτή μορφολογική διάρθρωση του εδάφους της περιοχής, όλες οι λειτουργίες του κέντρου -υπαίθρια πλατεία, αμφιθέατρο, “Σπηλιές”, εκθεσιακός χώρος, εστιατόριο, μπαράκι, εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Παναγίας, παλιό κοιμητήριο Αγλαντζιάς, χώρος στάθμευσης- είναι ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον, προσαρμοσμένες σε βαθμιδωτά επίπεδα, με επίκεντρο την καρδιά του συγκροτήματος, την υπαίθρια πλατεία.

Οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μορφολογία του φυσικού υλικού των σπηλιών αμιγή, διατηρώντας τη φυσική τους κατάσταση, χωρίς πολλές επεμβάσεις, χρησιμοποιώντας λιτά υλικά όπως μπετόν, τερακότα, και γυμνό γυαλί. Η τεχνητή εισαγωγή νερού στις σπηλιές προσθέτει μεταφυσική αίσθηση στο χώρο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξένησε από τη μέρα λειτουργίας του (1992) αρκετές αξιόλογες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με αξιόλογα ντόπια και ξένα σχήματα, θεατρικά σχήματα, ομαδικές εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου και πολλά άλλα.

Είναι ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό έργο:

  • 1ο Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία Αξιόλογου ΑρχιτεκτονικούΈργου, 1995
  • Περιελήφθη στη Μικρή Λίστα Παγκόσμιων Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο RICS, 2000
  • Διάκριση στην 7η Παγκόσμια Τριενάλλε Αρχιτεκτονικής, Σόφια, 1994

Είναι έργο των Αρχιτεκτόνων Ι. Ιωακείμ και Α. Λοϊζά, ύστερα από Παγκύπριο Ανοικτό Διαγωνισμό.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αλέξης Γαλανός, επί Δημαρχίας Αντρέα Πέτρου, στις 25 Σεπτεμβρίου 1992.