Η Αγλαντζιά είναι ακριτικός δήμος με μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Καλύπτει συνολική έκταση 31 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 14 είναι γεωργική γη, κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα, από το 1974 και μετά. Από τα 17τ.χ. γης που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, τα 9 είναι εθνικά δασικά πάρκα, που αποτελούν τον πράσινο πνεύμονα ολόκληρης της Λευκωσίας.

Μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για όλη τη Λευκωσία αποτελεί το δάσος Αθαλάσσας, έκτασης 540 εκταρίων, με άλλα 300 εκτάρια να βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Τμήματος Δασών. Οι υψομετρικές διαφορές που δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό, η γειτνίαση με την πρωτεύουσα που σημαίνει εύκολη πρόσβαση, τα μονοπάτια για περίπατο και jogging, οι ειδικοί ποδηλατόδρομοι, ο εκδρομικός χώρος, τα περίπτερα και ο παιδότοπος, η λίμνη, είναι τα στοιχεία που προσελκύουν εκατοντάδες Αγλαντζιώτες και όχι μόνο, στο μοναδικό στο είδος του πάρκο Αθαλάσσας, για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να περάσουν ανέμελες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.

Τηλ: 22486903

Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας εδρεύουν οι εξής δημόσιες υπηρεσίες:

 • Δασική Περιφέρεια Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου
 • Δασικός Μηχανικός
 • Δασικό Φυτώριο
 • Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών
 • Μετεωρολογική Υπηρεσία
 • Ερευνητικό Κέντρο “Ινστιτούτο Κύπρου”
 • Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

Το πάρκο Αγίου Γεωργίου αποτελεί τμήμα του κύριου κρατικού δάσους Αθαλάσσας και είναι ίσως η πιο προσιτή εξόρμηση για τους κατοίκους της μείζονος Λευκωσίας. Η λίμνη με τα υδρόβια πτηνά, τα μονοπάτια για περίπατο, ο παιδότοπος και το αναψυκτήριο, αλλά και η παροχή δωρεάν ασύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi) καθιστούν το πάρκο Αγίου Γεωργίου μια ξεχωριστή όαση ξεκούρασης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Τηλέφωνο: 22336647 

Τα πάρκο φιλοξενεί σημαντικές ετήσιες περιβαλλοντικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις του Δήμου:

 • Αγιασμός υδάτων τα Θεοφάνεια, στη λίμνη του πάρκου
 • Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας
 • Εκδρομές νέων και ηλικιωμένων
 • Ποδηλασίες

Το πάρκο βρίσκεται μεταξύ Δήμου Αγλαντζιάς και Λευκωσίας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ως σκοποί του πάρκου έχουν τεθεί οι ακόλουθοι: η διατήρησή του ως πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, η προσφορά αναψυχής, και η αισθητική βελτίωση της περιοχής. Το πάρκο διαθέτει εκδρομικό χώρο, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, αναψυκτήριο, παιδική χαρά και χώρους στάθμευσης.

Τηλέφωνο: 22305854 

To πάρκο «Σπύρος Κυπριανού» βρίσκεται στη συμβολή των Λεωφόρων Αγλαντζιάς και Ακαδημίας.  Διαθέτει παιδότοπο, γήπεδο καλαθόσφαιρας, γήπεδο Pétanque και αναψυκτήριο, ενώ χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αγλαντζιάς, του προγράμματος «Χριστούγεννα στην Αγλαντζιά», για συναυλίες κλπ.

Τηλέφωνο: 99940822.

Το πάρκο παραχωρείται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Για πληροφορίες/κρατήσεις: Πολιτιστική Υπηρεσία τηλ. 22462233

Πίνακας Χρεώσεων:

Χρήσεις
Εκδηλώσεις 400 
 • Στην πιο πάνω τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α., οι Υπηρεσίες Τροχονόμου και Ασφάλειας.
 • Ο Φόρος Θεάματος ανέρχεται στο 5% επί των εισιτηρίων.

Πληθώρα μικρότερων πάρκων και χώρων πρασίνου -72 στο σύνολο- συμπληρώνουν την ξεχωριστή εικόνα της Αγλαντζιάς, που δίκαια διεκδικεί τον τίτλο του πιο πράσινου Δήμου της Κύπρου. Δέσμευση του Δήμου είναι να διατηρήσει αυτό τον χαρακτηρισμό, διατηρώντας και αυξάνοντας το πράσινο στην πόλη μας, μέσα από τη διοργάνωση δενδροφυτεύσεων.

Μερικά από τα πάρκα

Πάρκο “Καλαμάτας” στην οδό Γ. Γιάγκου, Πάρκο Ομήρου στην οδό Ομήρου, Πάρκο “Θεόφιλου Γεωργιάδη” στην οδό Σωκράτους, Πάρκο Δραγούμη, Ακάμαντος, Βαλτετσίου, Σπάρτης, Πάρκο «Δήμου Αζόφ» στην οδό Σόλωνος, Αγίας Φιλοθέης, Πάρκο «Δήμου Ζωγράφου» στην οδό Μακρυγιάννη, Πάρκο Μάριου Τόκα, Πάρκο Χάρη Λυσιώτη στην οδό Αγίας Θέκλης και Αγίας Ειρήνης, Τερψιχόρης, Ρόδου, Α. Ζιαρτίδη, Ήβης, Αχαρνών, Σύμης κ.ά.

Αρκετά από τα πάρκα έχουν διαμορφωθεί σε παιδότοπους, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να αποτελέσουν και χώρους άθλησης.