Οι Αγλαντζιώτες, εκ φύσεως δεμένοι με τη θρησκεία, άφησαν τα αχνάρια της θρησκευτικότητάς τους στις εκκλησίες και στα παρεκκλήσια από πολύ παλιά. Σήμερα, έχουν οικοδομηθεί μεγάλοι νέοι ναοί.

Στον Άγιο Γεώργιο είναι αφιερωμένη η μεγάλη εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της Αγλαντζιάς, κοντά στα Γραφεία του Δήμου.

Κτίστηκε μεταξύ 1959-1964 και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1967. Πρωτεργάτης για την ίδρυση και τη λειτουργία του ναού, ήταν ο τότε Κοινοτάρχης Αγλαντζιάς αείμνηστος Νίκος Κωνσταντινου, με μικρή ομάδα συνεργατών.

Η εκκλησία είναι αναγεννησιακού ρυθμού με πανύψηλους θόλους και πανέμορφους κίονες με σκαλιστά κιονόκρανα. Γίνεται ακόμη λαμπρότερος με την αγιογράφηση που άρχισε το 1996 με πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και των ιερέων Πατέρα Διομήδους Κωνσταντίνου και Πατέρα Γεωργίου Καπαρή.

Γρίβα Διγενή 15
2108 Αγλαντζιά
Τηλ. 22335219

http://agiosgeorgiosaglanjas.org/

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αθαλάσσα είναι κτίσμα του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. H μόνη ένδειξη για τη χρονολογία ανέγερσης της εκκλησίας είναι μια ανάγλυφη πλάκα πάνω από τη νότια είσοδό της, στην οποία αναγράφεται το έτος 1793. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη και μοιάζει με εκείνην του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού κοιμητηρίου της κοινότητας.
Ο ιστορικός George Jeffery, στο βιβλίο του “A description of the historic monuments of Cyprus” (Λευκωσία, 1918 – επανέκδοση Λονδίνο, 1983), αναφέρει ότι η εκκλησία αυτή πιθανόν να προοριζόταν για μοναστήρι, το οποίο όμως ουδέποτε αποπερατώθηκε. Το εικονοστάσι της είναι ξυλόγλυπτο και έχει πλάτος 4.10μ. και ύψος 4.40μ. Περιλαμβάνει μια παλιά εικόνα που φέρει τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, η οποία χρονολογείται στα τέλη του Ι8ου αιώνα και θεωρείται μια από τις αρχικές εικόνες που δωρίθηκαν στην εκκλησία κατά την έναρξη της λειτουργίας της. Η εικόνα έχει ύψος 1,25 εκ. και πλάτος 0,85 εκ. και σ’ αυτήν, το 1960 προστέθηκε αργυρή επένδυση.

Από τα σκεύη της εκκλησίας ξεχωρίζει μια χάλκινη σανιά που έχει διάμετρο 41εκ. και ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο 30.5εκ. Και στα δυο αυτά σκεύη υπάρχουν χαραγμένα διάφορα χαρακτηριστικά σχέδια της εποχής της Τουρκοκρατίας. Σώζεται επίσης ένα ασημένιο αρτοφόριο που δόθηκε ως δώρο στην εκκλησία το 1910 από τους Καζαντζήδες Λευκωσίας και ένα Ευαγγέλιο με επάργυρο κάλυμμα που δόθηκε ως δώρο από την Αθηνά Κ. Διανέλλου το 1908. Επίσης σώζονται Ευαγγέλιο και άλλα εκκλησιαστικά βιβλία του 19ου αιώνα.

Ο πυρήνας του αρχικού βυζαντινού οικισμού της Αγλαντζιάς βρισκόταν στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Παλιά Αγλαντζιά, κοντά στην περιοχή της Παναγίας της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου.

Μια από τις δωρεές του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου που αναφέρονται στην Αγλαντζιά ήταν η ανέγερση του, μέχρι σήμερα σωζόμενου, ναού του Αγίου Γεωργίου στον χώρο του κοιμητηρίου της κοινότητας, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Ο ναός, που πιθανότατα κτίστηκε το 1797, είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος και αντικατέστησε προηγούμενο ναό που υπήρχε εκεί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (πιθανότατα πρόκειται για το ναό του Αγίου Γεωργίου που αναφέρει ο Γεώργιος Βουστρώνιος, Κύπριος χρονικογράφος του 15ου αιώνα). Στον ναό σώζεται παλιό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 18ου αιώνα, που φέρει ωραιότατη διακόσμηση σε μοτίβα της εποχής από καλάθια και γλάστρες με λουλούδια.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε το Φεβρουάριο του 1852 και 14 χρόνια αργότερα, το 1866, προφανώς λόγω αυξήσεως του αριθμού των κατοίκων του χωριού, επεκτάθηκε κατά μήκος με δαπάνες των κατοίκων. Νέα ανακαίνιση έγινε από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες το 2006.

Λειτουργούσε ως ενοριακός ναός μέχρι το 1967, οπότε και αποπερατώθηκε η ανέγερση της μεγάλης, καινούργιας εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο, απέναντι από τα Γραφεία του Δήμου Αγλαντζιάς.

agios_georgios_palaio_koimitirio

Γνωστή σήμερα ως η “Παναγία του Σκαλιού”, η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου είναι ένα μεσαιωνικό κτίσμα του 15ου αιώνα. Ήταν σκαμμένη αρχικά στο βράχο, εκεί που βρίσκεται η σημερινή εκκλησία, η οποία κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιπποκράτη Βεροπλίδη, κάτοικο της Αγλαντζιάς. Εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του 17ου αιώνα (1609), σώζονται και φυλάγονται στο ιερό της εκκλησίας της Παναγίας του Σκαλιού. Βρέθηκαν από εργάτες που έβγαζαν πέτρες στην περιοχή.

Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1995 με δαπάνη του Αρχαιολογικού Τμήματος, του Δήμου Αγλαντζιάς και του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Είναι ρυθμού βασιλικής και διατηρεί τον πατροπαράδοτο τρόπο κτισίματος με πέτρα πελεκητή. Εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1996.

Το 1979 κτίστηκε λυόμενη εκκλησία προς τιμήν του Αποστόλου Ανδρέα, στη λεωφόρο Κυρηνείας, στο Πλατύ, για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των προσφύγων που διέμεναν στην περιοχή μετά την εισβολή του 1974. Από τότε γίνονταν προσπάθειες να κτιστεί μεγαλύτερος ναός, πράγμα που επετεύχθη και έτσι τον Νοέμβριο του 1985 εγκαινιάστηκε ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα από το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄, καρποφορούντων των αδελφών Ελπινίκης και Μαρίτσας Ν. Παπαδοπούλου, προσφύγων από την Κυθρέα.

Το Νοέμβριο του 1997 εγκαινιάστηκε το Πνευματικό Κέντρο, δίπλα στο ναό, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη, και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄. Το κέντρο χρησιμοποιείται για τις διάφορες εκδηλώσεις της ενορίας, καθώς επίσης και για τις κατηχητικές συνάξεις των παιδιών της ενορίας.

Το 2004, στη θέση της παλιάς λυόμενης εκκλησίας, με τη συνδρομή της οικογένειας Χατζηπαντελή από τη Γιαλούσα, κτίστηκε μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θύρσο, εις μνήμην του μέχρι το 2006 αγνοούμενου πατέρα τους, Σάββα Χατζηπαντελή.

Λεωφόρος Κυρηνείας 105,
2113 Αγλαντζιά
Τηλ. 22334600

Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας κτίστηκε το 1969 διπλά από το στρατόπεδο “Δημητράκη Χριστοδούλου” στην Αθαλάσσα. Το Παρεκκλήσι φτιάχτηκε ως πρόχειρη κατασκευή για να εξυπηρετεί τους στρατιώτες του Πυροβολικού, οι οποίοι έχουν προστάτιδά τους την Αγία Βαρβάρα.

Το 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στο χώρο του παρεκκλησιού πραγματοποιήθηκαν μάχες στις οποίες πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Μετά την εισβολή, το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας αποδείχτηκε αποκούμπι όχι μόνο για τους στρατιώτες αλλά και για κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Το 2010, οι ιερείς και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι του Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα, Πλατύ, μετά από πολύχρονες προσπάθειες για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, προχώρησαν στην ανέγερση του νέου ναού της Αγίας Βαρβάρας. Ο νέος ναός είναι σε ρυθμό τρίκλιτης, ξυλόστεγης Βασιλικής, με μια υπερύψωση στο κέντρο. Τα Θυρανοίξια της εκκλησίας τελέστηκαν στις 16 Ιουνίου 2011.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του ναού της Αγίας Βαρβάρας, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο Β’. Τα εγκαίνιά του τελέσθηκαν επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄, το βράδυ της Παρασκευής 18 προς 19 Οκτωβρίου 2013.

Οι μνήμες για το κατεχόμενο χωριό και τις ερειπωμένες εκκλησίες του χωριού Αγίου Χαραλάμπους, Ιωάννου του Προδρόμου και το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου, βασάνιζαν συνεχώς το μυαλό του ιερέα του χωριού, Πρωτοπρεσβύτερου Διομήδη Κωνσταντίνου, ο οποίος σε συνάντηση με τους συλλόγους και άλλους παράγοντες του χωριού, εξέφρασε τον πόθο, την επιθυμία και την θέληση του να εργαστούν όλοι μαζί για ανέγερση του Ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους και αίθουσας εκδηλώσεων στη Λευκωσία, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο κατεχόμενο χωριό, το οποίο απέχει μόλις 7 μίλια από την πρωτεύουσα.

Η έναρξη ανέγερσης του ναού έγινε τον Ιούλιο του 2005 και η αποπεράτωση τον Σεπτέμβριο του 2006.

Η πρώτη λειτουργία έγινε στις 10/2/2007, ημέρα εορτής του Αγίου Χαραλάμπους παρά τις πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμό του ναού, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα από τον Πρωτοπρεσβύτερο Διομήδη Κωνσταντίνου και με πλήθος συγχωριανών οι οποίοι ήλθαν από όλη την Κύπρο.

Η κτητορική πράξη έγινε 10/2/2008. Από τότε η εκκλησία λειτουργείται κάθε Κυριακή.

Βρίσκεται στην περιοχή «Δορυφόρος», στην οδό Μετεώρων.

Μεγαλοπρεπής εκκλησία που δεσπόζει της περιοχής του Ιδρύματος του Αγίου Νεκταρίου, κτίσμα του 1990.  Βρίσκεται στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στην περιοχή ΡΙΚ. 

Με ιερέα το Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου, το μεγάλο στρατολόγο των νέων στον αγώνα της ΕΟΚΑ, πρωτολειτούργησε σε μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος όπου φρόντιζαν οι μοναχές τους ηλικιωμένους. Με δωρεές και πολλές προσπάθειες των πιστών του Ιδρύματος κτίστηκε μπροστά από το ίδρυμα ο όμορφος ναός που λειτουργεί ανελλιπώς.

Εκτός από τις δύο μεγάλες εκκλησίες, ο οικισμός κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους διέθετε και άλλα εκκλησάκια, ένα εκ των οποίων είναι το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, όπου λέγεται ότι υπήρχαν κατακόμβες.  Σήμερα υπάρχει προσκυνητάρι της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη οδό.

Νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας υπάρχει μικρό εκκλησάκι, απλό και απέρριτο, αφιερωμένο στους Αγίους Μαύρη και Τιμόθεο.  Η παράδοση λέει, ότι επί τουρκοκρατίας βρέθηκε στην τοποθεσία αυτή η εικόνα της Αγίας και το αγίασμά της.

Κτίστηκε το 1964 με έξοδα του ευσεβούς χριστιανού, αείμνηστου Χατζηκυπριανού Δημήτρη Μίτα. Εγκαινιάστηκε το 1979. Ανακαινίστηκε το 1996 από ανώνυμη, ευλαβή δωρήτρια. Πανηγυρίζει στις 3 Μαΐου.

Ναός, με μοντέρνα αρχιτεκτονική, αφιερωμένος στον Άγιο Λάζαρο. Η οικοδόμηση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1993, ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο με το Νέο Κοιμητήριο.

Η πρωτοβουλία για το κτίσιμο ανήκει στο Δημαρχείο Αγλαντζιάς. Εγκαινιάστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1997.  Λειτουργεί κατά την εορτή του Αγίου Λαζάρου, από τους ιερείς του Αγίου Γεωργίου.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης και της Αγίας του Θεού Σοφίας βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας. Κτίστηκε με εισφορές των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ως επίσης με ευγενείς χορηγίες φίλων της Αστυνομίας, και υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Τον Δεκέμβριο του 2004 έγινε η ακολουθία του θεμέλιου λίθου, και στις 19 Ιανουαρίου 2006 τα εγκαίνια, από τον ηγούμενο Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Νικηφόρο. Τον Μάρτιο του 2006 η Ιερά Αρχιεπισκοπή ενέκρινε αίτημα της Αστυνομίας για αφιέρωση της εκκλησίας στην Αγία του Θεού Σοφία και Αγία Ειρήνη.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας και Αγίας Ειρήνης τελούνται Ιερές Ακολουθίες και Ιερά Μυστήρια π.χ. βαφτίσεις και γάμοι, προς εξυπηρέτηση των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο Ιερός Ναός γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 5 Μαΐου (μέρα της προστάτιδας της Αστυνομίας της Αγ. Ειρήνης) και τη μέρα της Μεσοπεντηκοστής (την τέταρτη βδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα και μέρα Τετάρτη), μέρα που γιορτάζει η Σοφία του Θεού.

Το διπλανό κτίριο, προοριζόμενο ως αρχονταρίκι και χώρος συνάντησης για τα μέλη της Αστυνομίας, σήμερα στεγάζει την Εστία της Αστυνομίας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αναδιοργάνωσης του Διδασκαλικού Κολεγίου σε Παιδαγωγική Ακαδημία, το 1959, η διεύθυνση αποφάσισε την ίδρυση μικρού ναού για τις θρησκευτικές ανάγκες των τροφίμων της σχολής.

Σε σύσκεψη που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1959 στο γραφείο του διευθυντή Φρίξου Βράχα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης κ. Σταυριδάκης, οι καθηγητές της Σχολής κ. κ. Ανδρέας Χρυσοχός και Γεώργιος Καμιναρίδης και ο Ξενοφών Ιωαννίδης, αρχιτέκτονας του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Πρώτα επιλέχτηκε ο χώρος για την ανέγερση του παρεκκλησίου και αποφασίστηκε το μέγεθος και η μορφή του. Ως βασική μονάδα χώρου λήφθηκε το χαρακτηριστικό μέγεθος της κυπριακής κατοικίας, δίχωρο, 25×11 πόδια, το οποίο πενταπλασιάστηκε στο μήκος. Η καμάρα του «δίχωρου» αποτέλεσε τη βάση του αρχιτεκτονικού σχεδίου, που αφιλοκερδώς εκπόνησε ο Ξενοφών Ιωαννίδης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ ανέλαβε τη δαπάνη της ανέγερσης και επίπλωσης προϋπολογισμού 5,000 £.

Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε το απόγευμα της 9ης Δεκεμβρίου 1959. Η όλη οικοδομική εργασία τελείωσε αρχές Ιουνίου 1960. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, την Κυριακή προς Δευτέρα 5-6 Ιουνίου 1960, καρποφορούντων των καθηγητών της Σχολής.

Εργολάβος του έργου ήταν ο κ. Σάββας Πατσαλοσσαβής, το δε τέμπλο φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Κ. Ταλιαδώρο.

Τις φορητές εικόνες και όλες τις τοιχογραφίες φιλοτέχνησε ο καθηγητής Τέχνης της ΠΑΚ, ζωγράφος Ανδρέας Χρυσοχός. Το παρεκκλήσι συμβολίζει τους άρρηκτους δεσμούς Εκκλησίας και Ελληνικής Παιδείας.

Βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ιάκωβου Πατάτσου» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.