Απάντηση σε ανακοίνωση του ΕΒΕΛ για το Septemberfest

12 Αυγούστου 2016

Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του ΕΒΕ Λευκωσίας της 9ης Αυγούστου 2016 που καταφέρεται κατά του Υπουργείου Παιδείας για την παραχώρηση άδειας για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Μπύρας “Septemberfest” στο Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στα δημοτικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς.

Τα ερωτήματα του ΕΒΕ Λευκωσίας είναι  επιλεκτικά και οι ανησυχίες του αβάσιμες και μόνο στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες, που έχουν να κάνουν με άλλη παρόμοια εκδήλωση κατά την ίδια περίοδο.

Η έκπληξη μου οφείλεται στο γεγονός ότι πριν από τρεις μήνες, μου ζητήθηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) να μεσολαβήσω ώστε ο διοργανωτής του Septemberfest να μετακινήσει κάποιες ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ μπύρας ώστε να μην συμπίπτουν όλες οι ημέρες και των δύο εκδηλώσεων, πράγμα το οποίο ο διοργανωτής έπραξε. Μάλιστα, από την ΕΤΑΠ μου ανάφεραν ότι αποφάσισαν να γίνουν και τα δυο Φεστιβάλ φέτος και ανάλαβα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, να καλέσω συνάντηση τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα με στόχο να πραγματοποιούνται και τα δυο φεστιβάλ, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Είναι δυο εκδηλώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λευκωσίας και βοηθούν την κοινωνία να παρακολουθεί με χαμηλό εισιτήριο γνωστά ονόματα από το χώρο της μουσικής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι προσκαλούνται ανήλικοι και ότι χρησιμοποιούνται σχολικοί χώροι. Ο χώρος όπου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ είναι εκτός των περιφραγμένων σχολικών εγκαταστάσεων. Η χρήση σχολικών χώρων θα έπρεπε να επικροτείται αντί να κατακρίνεται. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές σχολείων και άλλων δημοσίων οργανισμών να ανοίγουν προς την κοινωνία, ιδιαίτερα που σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης τα έσοδα από την ενοικίαση των χώρων μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των σχολείων.

Φυσικά το ΕΒΕ Λευκωσίας δεν βλέπει ότι σε όλη την Κύπρο, από άκρη σε άκρη, ιδίως αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται σε σχολικούς χώρους διάφορα φεστιβάλ, (π.χ. σουσιούκου, χαλουμιού, τραχανά, καρπουζιού, χρυσόμηλου και πόσα άλλα παραδοσιακά), στα οποία σερβίρονται, όχι μόνο μπύρα, αλλά και πιο δυνατά ποτά όπως ζιβανία, κρασί κ.ά. Φυσικά το ΕΒΕΛ εδώ και δεκαετίες δεν εντόπισε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε άλλες σχολικές μονάδες στην Επαρχία Λευκωσίας ή σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά μόνο στο γήπεδο του Πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Γιατί άραγε;

Η ευαισθησία του ΕΒΕΛ είναι επιλεκτική και όχι τυχαία, αφού εξυπηρετεί κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα. Όπως σε όλα τα φεστιβάλ πηγαίνουν οικογένειες, έτσι και στο    Septemberfest. Μήπως στο δικό του ή τα άλλα φεστιβάλ υπάρχει face control και απαγόρευση εισόδου σε οικογένειες ή νέους; Μήπως θα έπρεπε, σύμφωνα με το ΕΒΕΛ, να σταματήσει και η Γιορτή του Κρασιού γιατί προάγει τον αλκοολισμό ή θα έπρεπε να απαγορευτεί η είσοδος σε οικογένειες ή νέους; ‘Η μήπως άλλα φεστιβάλ παρόμοιου τύπου είναι αθώα για το ΕΒΕΛ και άλλα όχι;

Στο Septemberfest, οφείλει να γνωρίζει το ΕΒΕΛ και αυτοί τους οποίους εξυπηρετεί ότι, συμμετέχουν 6 Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας με περίπτερα και ενημερώνουν τους  νέους για όλους τους κινδύνους, είτε από τη χρήση  ναρκωτικών είτε από τη χρήση αλκοολούχων ποτών. Συμμετέχει η Αστυνομία Κύπρου με περίπτερο και ενημερώνει για τα τροχαία και πραγματοποιεί αλκοτέστ. Απασχολεί άνεργους και ενισχύει τα άπορα παιδιά των σχολείων της περιοχής και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αντί λοιπόν το ΕΒΕΛ να λειτουργήσει εποικοδομητικά και συναινετικά προς όφελος της Λευκωσίας στο σύνολο της και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε όλοι μαζί οι φορείς να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα δράσεων που θα είναι επωφελές οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά την επαρχία μας, λειτουργεί ως εντολοδόχος κάποιων που μόνο τα ιδιωτικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν.

Πάντοτε πίστευα πως οι σχολικές υποδομές θα πρέπει να αξιοποιούνται για εκδηλώσεις προς όφελος της κοινωνίας και τα έσοδα που εισπράττονται να αξιοποιούνται για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Επομένως θεωρώ ότι ορθά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει τα τελευταία χρόνια άδεια χρήσης του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες εκδηλώσεις σε χρονικές περιόδους εκτός λειτουργίας των σχολείων. Ένας χώρος εξαιρετικός, ο οποίος προσθέτει στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

Μετά την ιδιοτελή και υποκριτική στάση του ΕΒΕΛ, αλλά και την προσβλητική προς συνεργάτες τους στάση, θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή στην ΕΤΑΠ.

 

Κώστας Κόρτας

Δήμαρχος Αγλαντζιάς