1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

ΑΕΙ = (χρονικό) ΠΑΝΤΑ
Α.Ε.Ι. =  Αρχαιολογία / Εθνογραφία / Ιστορία
ΑΕΙ Cinefest, 2018  >  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

 Η εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛMΣ σε συνεργασία με την Κρατική Ραδιοτηλεόραση (ΡΙΚ), το ΔΗΜΟ ΑΓΛΑΝΖΙΑΣ και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ανέλαβε την θεσμοθέτηση ενός πρωτοποριακού κινηματογραφικού Φεστιβάλ στην Κύπρο που θα αποτελεί αγωγό προώθησης και διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας μέσα από τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης, δηλαδή το Διεθνές Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού (ΑΕΙ Cinefest).

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού , ΑΕΙ Cinefest, 2018 συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται  φέτος στη Κύπρο, στα πλαίσια των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς που σκοπό έχει να φέρει τους Ευρωπαϊους πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά, να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της  Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν το σλόγκαν του  ΑΕΙ Cinefest, 2018   αλλά και του Παγκύπριου φωτογραφικού διαγωνισμού που εξαγγείλαμε με την Φωτογραφική Εταιρελια Κυπρου ειναι:  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Το 1ο διεθνές Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού θα λάβει χώρα στο πολιτιστικό κέντρο “το Σκαλί”  του δήμου Αγλαντζιάς στη Λευκωσία  από τις 19  μέχρι και  τις 23 Σεπτεμβρίου.  Ένα πενθήμερο με πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, διαλέξεις πάνω σε θέματα αρχαιολογίας, εθνογραφίας και κινηματογράφου, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, φωτογραφική έκθεση, ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και καλλιτεχνικό πρόγραμμα  κατά την πρώτη και την τελευταία ημέρρα του Φεστιβάλ με τα μουσικά σχήματα ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ και MONSIEUR DOUMANI, αντίστοιχα.

Κατά τις πέντε ημέρες του Φεστιβάλ ΑΕΙ Cinefest, 2018, θα προβληθούν 28 ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Αμερική Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και Παλαιστίνη.  Οι κύπριοι σκηνοθέτες, Πασχάλης Παπαπέτρου, Γιώργος Κούμουρος, Νικόλας Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαίδου, Simge Cerkezoglu, Yeliz Shukri και Αναστασία Barnfather και οι ελλαδίτες  σκηνοθέτες  Ιωάννης  Ξηρουχάκης, Δημήτρης Τράγκαλος και Ελένη Κωνσταντινίδου θα παρευρίσκοται στη προβoλή των δικών τους ταινιών ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους.

Στο ΑΕΙ Cinefest, 2018 , θα παρευρίσκονται επίσης αντιπροσωπία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και  ο διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης StoryDoc, Κώστας Σπυρόπουλος.  Αμφότεροι οι Οργανισμοί στηρίζουν  με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού  με τις πιο κάτω  παρουσιάσεις και γι΄αυτο τους ευχαριστούμε θερμά.

Εκπρόσωπος του  Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα κάνει παρουσίαση του νέου νομικού πλαισίου (Ν. 4487/2017) για την υποστήριξη της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας και την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών μέσω συγκεκριμένων κινήτρων, καθώς και με την εν λειτουργία διαδικασία που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ο κύριος Σπυρόπουλος την ίδια μέρα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα  μιας διεθνούς  πολιτιστικής  δράσης  για το προσφυγικό  που υλοποιείται από το Διεθνές Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation μαζί με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση StoryDoc, και σε συνεργασία με Μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας αποτυπώθηκε σε 70 ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας, τα οποία δημιούργησαν πρόσφυγες και πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις Υποδοχής των προσφύγων.

Εκτός από τα πιο πάνω, η κινηματογραφική ημερίδα του Σαββάτου 22/9 περιλαμβάνει  διάλεξη για την ιστορία του ντοκιμαντέρ, παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων των προγράμματων  MEDIA  και  CULTURE  του πολιτιστικού προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ της Ε.Ε. και στη συνέχεια μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πορεία του κυπριακού ντοκιμαντέρ με εκπροσώπους  της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, του ΡΙΚ, της ΣΕΚΙΝ και άλλων φορέων που εμπλέκονται σ’ όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής παραγωγής.

Την Τετάρτη 19/9 θα έχουμε τρεις  πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις πάνω σε θέματα αρχαιολογίας και εθνογραφίας. Περισσότερες λεπτομέριες  για τις διαλέξεις,  το πρόγραμμα προβολών και των υπολοίπων δράσεων του ΑΕΙ Cinefest, 2018 βρίσκονται στην ιστοσελίδα  www.aei-filmfestival.org  και στο Facebook.

Εκ μέρους των διοργανωτών του 1ο διεθνούς Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους υποστηρικτές και χορηγούς  αλλά και την ομάδα παραγωγής: Σοφία Τσαγγαρίδου, Άντρια Νικολάου, Έκτορας Παπαγεωργίου, Θεόδωρος Κακουλλής, Ελισάβετ Στεφανή και Ηλέκτρα Παπαγεωργίου,  που τους τελευταίους έξι μήνες εργάζονται αφιλοκερδώς για την προετοιμασία του ΑΕΙ Cinefest, 2018.

Δείτε το τρέηλερ του Φέστιβαλ μέσα από τον σύνδεσμο: https://vimeo.com/288493819

Με το δελτίο τύπου επισυνάπτεται η αφίσα και το πρόγραμμα προβολών.

 

Σταύρος Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός Διεθυντής  του AEI – CineFest 2018
Λεωφόρος Κυρηνείας 95, διαμ. 201,
2113 Αγλαντζιά, Λευκωσία
τηλ:  99694407
φαξ: 22339286